ابزار خطاطی را بشناسید!
6 ابزار که برای خطاطی به آن نیاز دارید.
(خطاطی)اگر به خوشنویسی علاقه دارید، باید بدانید که خطاطی ابزار مخصوصی دارد. شناخت ابزار با کیفیت خطاطی و استفاده از آن ها در کیفیت نهایی کار خوشنویسی شما بسیار تاثیرگذار است. در این نوشته با ما همراه باشید تا 6 ابزار لازم برای خطاطی و ویژگی های آن را به شما معرفی کنیم!
1- قلم نی: اصلی ترین ابزار خطاطی
قلم نی از اصلی ترین ابزار خطاطی است. قلم نی در اندازه های مختلف مشقی، پارویی، کتیبه نویسی و … وجود دارد. قلم نی باید محکم باشد جوری که با فشار دست متلاشی نشود. همچمنین باید گوشت مناسب داشته باشد تا بتواند ظرافت ها و ضخامت های مورد نیاز ما در نوشته را ایجاد کند. قلم ما نباید هیچ گونه تاب، کجی یا انحرافی داشته باشد. سطح مقطع قلم باید دایره شکل باشد.
از بهترین قلم های موجود در اندازه مشقی و کتابت، قلم دزفولی است که پوست آن قهوه ای مایل به سرخ و رنگ گوشت داخلی آن تقریبا سفید است. قلم های قطورتری نیز وجود دارند که از چوب تهیه شده و به قلم شمال معروفند. قلم های پارویی نیز هستند که در آن ها نوک قلم جداگانه ساخته شده و به نی متصل میشود و برای تولید تابلوهای خیلی بزرگ تر به کار می رود.
قد قلم به فیزیک دست هر خوشنویس بستگی دارد. نکته ی قابل توجه این است که بند قلم باید تنها در انتهای آن قرار بگیرد. از خریدن قلم هایی که بند آن ها در میانه ی قلم است خودداری کنید.
2- مرکب خطاطی:
مرکب درواقع جوهری است که در خوش نویسی استفاده میشود و یکی از مهم ترین ابزار خطاطی است. توصیهی همهی استادان خطاطی استفاده از مرکب های طبیعی است. مرکب ها دو نوع مایع (آماده) و خشک دارند. مرکب های خشک نیاز به آماده سازی با آب و افزودنی های دیگر برای رسیدن به قوام مناسب دارند اما حسن آن ها این است که می توانیم برای مدت زمان بیشتری از آن ها نگهداری کنیم و مانند مرکب های آماده پس از مدتی فاسد نمیشوند. این مرکب ها در رنگ های مختلفی در بازار موجود هستند.
3- دوات:
دوات در واقع ظرفیست که مرکب را در آن آماده و نگه داری می کنیم. دوات باید دهانهی بزرگی داشته باشد و عمقش کمتر از قطرش باشد. دهانهی گشاد دوات کمک میکند که از تمام سطح استفاده کنیم و نوک قلممان آسیب نبیند. از ظرف های شیشهای مخصوص نگه داری کرم و سایر مواد بهداشتی می توانیم به عنوان دوات استفاده کنیم.
4- لیقه:
لیقه دو نقش اساسی به عنوان ابزار خطاطی دارد. اول آن که لیقه باعث میشود مرکب به اندازه کافی در دوات باشد و ما از آن به نحو احسن استفاده کنیم و هنگامی که دوات را برمیگردانیم مرکب سرازیر نشود. دومین کمک آن در بحث مرکب برداری است. بسته به میزان فشار ما روی لیقه، ما میتوانیم میزان مرکب برداری مان را تنظیم کنیم. لیقه معمولا از جنس الیاف طبیعی ابریشم است. لیقه نباید پرز داشته باشد (مانندا الیاف پنبه) چون ممکن است این پرزها به نوک قلم ما گیر کند.
5- زیر مشقی/ زیر دستی:
در خطاطی حتما همیشه باید از زیرمشقی استفاده کنیم. زیر مشقی جنس نرمی دارد. از استفاده از سطوح سخت به عنوان زیردستی خودداری کنید، زیرا هم به نوک قلم آسیب می زنند و هم در ایجاد ضخامت ها و ظرافت های لازم در خطاطی مشکل ایجاد می کنند. زیردستی ها دربازار از جنس چرم طبیعی و مصنوعی هستند. زیردستی نباید هیچگونه غیریکنواختی ای داشته باشد. اگر تهیه زیردستی برای شما مشکل است می توانید از تعدادی روزنامه به عنوان زیردستی استفاده کنید.
6- کاغذ خطاطی:
کاغذ خطاطی باید دارای صافی و لغزندگی متوسطی باشند. کاغذهای زبر و زمخت و کاغذهای بسیار صاف و لغزنده هیچ کدام برای خطاطی مناسب نیستند.
خطاطی ابزار دیگری مانند قلم تراش، قطزن، قلمدان و قطره چکان نیز دارد که در واقع ابزار فرعی خوشنویسی محسوب میشوند. برای آشنایی بیشتر با این ابزار می توانید به این لینک مراجعه فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید