طراحی سنتی چیست؟
طراحی سنتی چیست؟
هدف و کاربرد طراحی سنتی : طراحی سنتی در تمام آثار هنری صنایع دستی به کار میرود.
شکل ظاهری طراحی سنتی :طراحی سنتی بر روی سطوح تخت و محدب انجام میشود و همهی خطوط سازندهی طرح و نقش تک رنگ است.
طراحی سنتی بر روی سطوح تخت و محدب انجام میشود و همهی خطوط سازندهی طرح و نقش تک رنگ است. اجرای طراحی سنتی مراحل مختلفی ندارد، در طراحی سنتی نوع کار تنها به مهارت طراح و روش اجرای آن بستگی دارد.
ابزار و وسایل طراحی سنتی
مهمترین ابزار موردنیاز انواع مداد، قلممو و ابزار اندازهگیری و خط کشی است. کاغذ مادهی اصلی مصرفی در این هنر به شمار میرود اما بر زمینههای آثار مختلف صنایعدستی که از مواد گوناگونی تشکیل شدهاند نیز اجرا میشود.
تذهیب
تذهیب را بر سطوح تخت و محدب سایر آثار صنایعدستی از جمله ظروف مینا و کاشی هفترنگ نیز اجرا میکنند. در این هنر از نقوش گیاهی (اسلیمی و ختایی) و هندسی (گرهها) بهره میگیرند. هنرمندان گاهی نقوش گیاهی را با نقوش انسانی و حیوانی تلفیق میکنند. رنگهای جسمی با جلوههای لاجوردی، فیروزهای، قرمز، زرد، نارنجی، سیاه، نقرهای و طلایی در این هنر رواج بسیاری دارد. از رنگهای روحی برای ساخت و ساز و پرداز داخل برخی از نقوش از جمله گلها و اسلیمیها استفاده میشود.
ابزار و وسایل تذهیب
انواع قلممو، مداد، ابزار خطکشی، گونیا، جدولکش، پرگار، ظرف آب، رنگ، رنگ، مهره و زیردستی. انواع رنگهای جسمی و روحی، صمغ، آب، کاغذ، کاغذ پوستی، مقوا، تخته سهلایی، ورق طلا و مرکب مشکی از جمله مواد و مصالح تذهیب میباشند.
تشعیر
طراحی و رنگآمیزی محدود (با یک یا دو رنگ) و قلمگیری طرحها با نقوش سنتی (گیاهی، انسانی و حیوانی) با موضوعهای مختلف را برای پر کردن زمینه یا حاشیه را «تشعیر» میگویند. تشعیر با بهرهگیری از طرحهایی با موضوع مذهبی، حماسی، عرفانی و خیالی برای پر کردن زمینه یا حاشیه، در هنر کتابت، کتابآرایی، صحافی و جلدسازی سنتی و یا بهصورت نگارهی مستقل به کار میرود.
تشعیر را به صورت تخت اجرا میکنند. در طرحهای تشعیر از نقشهای انسانی، گیاهی، (گلها، برگها، درختان و …)، حیوانی (پرندگان، چهارپایان و…) و خیالی (فرشته، اژدها و …) بهره میگیرند. ابزار و وسایل و مواد مورد استفاده در تشعیر و تذهیب یکسان است.
در مقاله در مورد تشعیر بیشتر بخوانید.
نگارگری
طراحی، رنگآمیزی، پرداز و قلمگیری انواع طرحها و نقوش سنتی با موضوعهای مختلف برای ایجاد نگارههای مستقل و کاربردی (کتابآرایی و دیوارنگاری) را نگارگری میگویند.
گل و مرغ
طراحی، رنگآمیزی و ساخت و ساز انواع طرحها و نقشهای گیاهی و پرندگان در حالتهای مختلف برای ایجاد نگارههای مستقل و کاربردی (جلد، قلمدان و …) را گل و مرغ سازی میگویند.
خیالیسازی یا نقاشی قهوهخانهای
طراحی، رنگآمیزی و ساخت و ساز انواع طرحها با نقشهای انسانی و حیوانی با موضوعهای مختلف مذهبی و ملی برای ایجاد نگارههای مستقل و کاربردی را خیالی سازی یا نقاشی قهوه خانهای میگویند.
ابزار و وسایل خیالیسازی
انواع قلممو، کاردک، تخته رنگ، چوب باریک تکیهگاه، ابزار اندازهگیری و خطکشی، ابزار و وسایل نقاشی قهوهخانهای هستند.
پودر و رنگهای روغنی، روغن جلا، نفت، حلال رنگروغنی، بوم (پارچهای) و چهارچوب در این هنر استفاده میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید