نقاشی روی سفال
نقاشی روی سفال
بحرالفنون، بزرگترین و جامع ترین شبکه انتشار اموزش مجازی در زمینه رشته های هنری و مهارتی هست، که شما رو تا رسیدن به کسب درآمد همراهی میکند.
یکی از نمونههای پرطرفدار از هنرهای تجسمی که از گروه صنایع دستی به شمار میرود، نقاشی روی سفال است.
سفالگری هنری است با قدمت زیاد که در ادوار تاریخی دست خوش تغییرات بسیاری شده و تکنیک های مختلفی به این هنر اضافه شده است که در این مقاله به بررسی یکی از این تکنیک ها میپردازیم. نقاشی روی سفال امروزه در بین هنرمندان بسیار محبوب شده چرا که با ساده ترین ابزار و تنها با کمی خلاقیت طرح های بسیار زیبایی را می توان خلق کرد.
نقاشی روی سفال
ایران زادگاه سفال های نقاشی شده می باشد و قدمت آن به چهارهزار سال پیش از میلاد می رسد. طرحهای نقاشی شده رو ظروف سفالی در ابتدا بسیار ساده و در حد خطوط و نقوش هندسی بودند ولی به مرور ارتقا پیدا کرده و به نقوش گیاهی و جانوری تبدیل شدند. درحالیکه در آن زمان طرح ها رئال بوده و بطور عینی از طبیعت الهام گرفته شده بودند، بعدها هنرمندان با دخل و تصرف در طرحها شروع به نوعی ایجاد طرحهای خلاق گونه کردند، بعنوان مثال شاخ، پا یا… را تغییر داده و اغراق شده می کشیدند.
اولین نمونههای نقاشی بر سفالها قدمتی بسیار زیاد دارند و مربوط به هزارهی پنجم پیش از میلاد مسیح هستند. در ایران نمونههای اولیه از نقاشی بر اشیاء سفالی از تپههای سیلک کاشان کشف شده است. باید بدانیم نقوشی که روی ظروف سفالی اولیه کشیده میشدند بسیار ساده بودند و از خطها مورب و شکسته تشکیل میشدند. به مرور زمان و با پیچیدهتر شدن ساختار هنر در اقوام پیش از تاریخ، نقوش حیوانی و گیاهی را هم بر روی سفالها مشاهده ميکنیم که نشانگر درک بیشتر انسان از محیط اطراف خود است.
ابزار نقاشی روی سفال
- ظرف سفالی ( گلدان، بشقاب، کوزه، تخم مرغ و…)
- سمبادهی نرم
- چسب چوب
- رنگ ( اکرولیک، گواش، رنگ سرد و…)
- انواع قلممو
- کاغذ کاربن
- مداد
مراحل نقاشی بر روی سفال
مرحلهي ۱: آماده سازی ظرف
باید بدانیم بستر سفالی در واقع بوم نقاشی ما محسوب میشود و از این رو باید به خوبی آن را پرداخت کنیم. ابتدا سطح سفال خود را به خوبی و به کمک سمبادهای نرم، یک دست کنید. و بعد با اسنفجی خیس تمیزش کنید. اجازه دهید تا ظرف به طور کامل خشک شود.
مرحلهی ۲: زیر سازی
زیرسازی بخش مهمی از هنر نقش زدن بر سفال است که در کیفیت نتیجهي نهایی کار شما تاثیر زیادی میگذارد و باعث میشود رنگها درخشان و زیبا به نظر برسند. همچنین از خوردگی رنگ توسط سفال هم جلوگیری میکند.
- زیرسازی با چسب چوب
زمانی که میخواهیم از گواش و اکرولیک برای نقاشی روی سفال استفاده کنیم، بهتر است به سراغ زیرسازی با چسب چوب برویم. به این صورت که ابتدا چسب چوب را با مقداری آب رقیق میکنیم و با قلمویی به طور کامل بر همهجای سفال لایهای میکشیم و اجازه میدهیم تا به خوبی خشک شود. بعد از خشک شدن لایهی چسب چوب بار دیگر سطح چسب چوب را سمباده میزنیم.
زیر سازی با رنگ
در مواردی که از رنگهای روان ( گواش، اکرولیک و…) استفاده میکنید میتوانید مرحلهي زیرسازی را با لایهای از رنگ پسزمینهي نقاشیتان انجام دهید.
مرحلهي ۳: انتخاب و انتقال طرح
برای پیدا کردن طرح برای نقاشی روی سفال، راههای متعددی وجود دارند. ما در دنیای اینترنت زندگی میکنیم و از این رو و با چند سرچ ساده میتوانید به منبع تمامنشدنی از طرحها دست پیدا کنید. البته در ادامهای این مقاله سلام، مجموعهای از طرحهای جذاب را برای شما مهیا کردهایم. هرچند شما میتوانید از انوع تصویر سازی و لوگو و طرحهای ذهنی هم استفاده کنید.
پس از اتمام و خشک شدن زیر سازی، با مداد و به کمک کاغذ کاربن طرح مد نظر خود را به دقت بر روی سفال منتقل کنید. اگر میخواهید از طرحهای ذهنی نیز استفاده کنید توصیهی ما این است ابتدا آن را بر کاغذی کشیده پس از آن به سطح کار منتقلش کنید.
مرحلهي ۴: رنگ آمیزی
مرحلهي لذت بخش نقاشی روی سفال رنگ گذاری و تکمیل کار است. به تناسب میان قلمموی مورد استفاده و اندازهي طرحتان دقت کنید و برای طرحهای کوچک از قلمموهای بزرگ استفاده نکنید تا کارتان در مجموعه تمیز درآید. بعد از انجام رنگآمیزی به طور کامل، اجازه دهید تا کار به طور کامل خشک شود.
مرحلهی ۵: لعاب محافظتی
تا به این مرحله، خلق اثر هنری ما به اتمام رسیده است اما اکنون باید با ایجاد لایهای محافظتی آن را از بلایا (!) حفظ کنیم. توصیهی ما استفاده از یک لایه اسپری تثبیت رنگ، روغن جلا یا کریستال است. جالب است بدانید در صورتی که به موارد بالا دسترسی ندارید میتوانید از اسپری تافت موی سر برای تثبیت رنگ کارتان استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید