نقاشی قهوه خانه ای
نقاشی قهوه خانه ای
نقاشی قهوهخانهای شیوهای از نقاشی ایرانی است. این نقاشی، نقاشی روایی رنگ روغنی با درونمایههای رزمی، مذهبی و بزمی است که در اواخر قاجار و اوایل پهلوی همزمان با جنبش مشروطهٔ ایران، اوج گرفت. نمونههای قابل توجهی از آثار هنرمندان نقاشی قهوهخانهای در موزهٔ رضا عباسی نگهداری میشود.
پیشینه نقاشی قهوه خانه ای
مبدأ این هنر، سنت قصهخوانی و مرثیهسرایی و تعزیهخوانی در ایران است که پیشینهٔ آن به سدهها پیش از ایجاد قهوهخانهها و چایخانهها میرسد. این نقاشی به دست هنرمندانی مکتب ندیده پدیدار شد. در اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی همزمان با جنبش مشروطهٔ ایران، این هنر ایرانی اوج گرفت. پس از آن در دهههای ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰ خورشیدی، این شیوه مورد توجه هنرمندان مدرنیست ایرانی قرار گرفت. در شناساندن این هنر و هنرمندان آن مارکو گریگوریان نقش مهمی داشت. مارکو با گردآوری آثار نقاشی قهوهخانه آنها را به دنیای هنر معرفی کرد. مارکو، تنها بازماندگان نقاشی قهوهخانهای را در تهران یافت و از طریق سفارش پردههای نقاشی از آنها حمایت نمود تا دوباره نقاشی را شروع کنند.
تجلی شاهنامه در نقاشی قهوهخانهای
شاهنامه فردوسی، فخیمترین حماسه ایرانیان است. همانطور که شاهنامه فردوسی در زمانی تنظیم شد که مردم ایران از تسلط کارگزاران متعصب و ترکان تازهوارد بر مقدرات خود رنج میبردند. نقاشی قهوهخانهای نیز در برههای از زمان شکل گرفت که توده مردم از رخنه و نفوذ دو ابرقدرت سیاسی همزمان خود (روسیه و بریتانیا) بر ایران به ستوه آمده بودند؛ بنابراین برای حفظ وحدت ملی و جلوگیری تأثیرات بیش از حد هنر بیگانگان بر فرهنگ و هنر ایران به خصوص نقاشی گرایش به مضامین حماسی شاهنامه فردوسی پیدا کردند و این تمایل با انقلاب مشروطیت شدت یافت.
تجلی شاهنامه در مضمونهای حماسی به وضوح در نقاشی قهوهخانهای دیده میشود. به خصوص در صحنههایی نظیر نبرد رستم و سهراب، نبرد رستم و اشکبوس و دیگر قهرمانیهای شاهنامهای.
یکی از اهداف اصلی این هنر بیان وقایع و داستانها و انتقال گسترش مفاهیم و مضامین آنها (شجاعت، ایثار، پاکدامنی، جوانمردی و غیره) به منظور هدایت و پندآموزی عامهی مردم است؛ بنابراین دیوار قهوهخانهها، زورخانهها، کاروانسراها و دیگر مکانهای عمومی زمینهای مناسب برای اجرای خیالیسازی بوده است. گاهی نیز این هنر را بر پرده اجرا کردهاند تا به راحتی و در مکانهای مختلف نصب شود. در این صورت در میان گروه بیشتری از مردم حتی روستائیان نیز راه یافته است.
نقاشی قهوه خانه ای به صورت تخت و بیشتر در شکلهای مستطیل و مربع اجرا میشود. از ویژگیهای مهم این هنر بزرگی اندازهی آن نسبت به سایر آثار طراحی و نقاشی سنتی و استفاده از رنگهای روغنی است. همچنین از ساخت و ساز کمتری نسبت به نگارگری، تذهیب و گل و مرغ برخوردار بوده و حاشیهسازی در این هنر مرسوم نیست. در بسیاری از آثار نقاشی قهوه خانه ای نقشهای انسانی و حیوانی با اندازهی بزرگتری در ترکیب قرار گرفته و نیز گاهی نام شخصیتها در کنار تصویرشان درج شده است.
ابزار و وسایل نقاشی قهوهخانهای
انواع قلممو، کاردک، تخته رنگ، چوب باریک تکیهگاه، ابزار اندازهگیری و خطکشی، ابزار و وسایل نقاشی قهوهخانهای هستند.
پودر و رنگهای روغنی، روغن جلا، نفت، حلال رنگروغنی، بوم (پارچهای) و چهارچوب در این هنر استفاده میشوند.
مراحل تولید آثار هنری نقاشی قهوهخانهای
- طرح آماده شده را بر اساس موضوع انتخابی بر بستر مناسب منتقل میکنند.
- قسمتهای مختلف اثر را رنگآمیزی و ساخت و ساز میکنند.
- در پایان با روغن جلا سطح کار را میپوشانند.
دیدگاهتان را بنویسید