هنر مکرومه بافی
هر آنچه باید در مورد هنر مکرومه بافی و کاربردهای متنوع آن بدانید
هنر بافت به هر شکلی زیبا است و تنوع آن سبب شده تا شاخههای مختلفی از این هنر خلق شوند. ترکیب خلاقانهی نخ و گره در این هنر، به آثار چشمگیری منتهی میشوند که نمیتوان از آن چشم برداشت. یکی از جذابترین این هنرها، هنر «مکرومه» یا به عبارت درستتر «مکرمه» (Macrame) است که از گذشته تا امروز طرفداران بسیاری داشته است. مکرومه بافی در هر دهه بنا به نیاز و سلیقهی مردم زمان خود، برای خلق آثار هنری و اکسسوریهای جذاب دکوراسیون، کاربرد فراوانی داشته است.
مکرومه بافی چیست؟
سادهترین تعریفی که از مکرومه میتوان داشت، هنر تبدیل نخ به کمک تکنیک گره زدن، به منسوجات تزیینی است. در واقع نخهای مخصوص مکرومه بافی با کمک دست به ردیفهایی از گرههای مختلف تبدیل میشوند و در نهایت میتوانند بنا به کاربرد، به عنوان یکی از اکسسوریهای دکوراسیون خانه یا استایل شخصی استفاده شوند.
هنر مکرومه بافی از انواع مختلفی گره تشکیل شده است که معروفترین آنها گرهی مربعی ساده و متناوب، دوبرابر نیمه، مارپیچ، مارپیچ نیمه و گرهی سر انداختن عمودی و افقی است.
دانستنیهای از تاریخچهی مکرومه بافی در جهان
اولین استفادههای ثبت شده از گرههای به سبک مکرومه در حکاکیهای تزیینی به جا مانده از بابلیان و آشوریان است. بافت حاشیهی لباسهای آن زمان در مجسمههای سنگی، یادآور شمایل گرههای مکرومه بافی است. اسپانیا بعد از فتح شمال آفریقا هنر مکرومه بافی را به اروپاییان معرفی کرد. «مکرمه» از اصطلاحات بافندگان عرب در قرن سیزدهم بود و به معنی حاشیه است. بافندگان عرب، نخ اضافی در حاشیهی پارچههای دستباف، همچون حوله یا شال را به گرههای تزیینی تبدیل میکردند. در واقع گفته میشود که مکرمه از کلمهی عربی «مکرمیه» گرفته شده است که به معنای حاشیهی تزیینی است. البته به عقیدهی دیگر این کلمه میتواند ریشهی ترکی داشته باشد.
گفته میشود که «ویکتوریا ماری» ملکهی انگلستان، برای اولین بار در قرن هفدهم این هنر را در این سرزمین رواج داد. علاوه بر ویکتوریا ماری، این هنر توسط ملوانان نیز در انگلستان معرفی شد. ملوانان باکمک گرههای مکرومه بافی، دستسازهایی مانند تختآویز سفری، کمربند و… خلق میکردند و آنها را در بنادر میفروختند. بنابراین مکرومه بافی در دوران ویکتوریا بیشترین محبوبیت را داشت و مردم خانهی خودشان را با کمک منسوجات این هنر مانند رومیزی، روتختی و پرده تزیین میکردند.
محبوبیت مکرومه با گذشت زمان کم شد و سپس دههی هفتاد میلادی، به عنوان یکی از دیوارپوشهای تزئینی، رومیزی، روتختی، آویز گلدان، اکسسوریهای استایل شخصی و… استفاده از آن مجدد رواج پیدا کرد. همچنین استفاده از زیورآلات تهیهشده از هنر مکرومه بافی نیز در آمریکا رواج پیدا کرد. گردنبند، دستبند و خلخال از نمونههای این جواهرات بود. این جواهرت تلفیقی از گرههای مربعی با سنگهای شیشهای مصنوعی، استخوان و پوستههای صدف دریایی بود.
اکسسوریهایی که با مکرومه میتوانید خلق کنید
هنر مکرومه بافی امروزه با ایدههای مختلفی، گسترش پیدا کرده است و از آن میتوان برای خلق اکسسوریهای مختلفی استفاده کرد. اکسسوریهایی که برای تزیین دکوراسیون خانه و استایل شخصی کاربرد دارد.
دیوار کوبهای دکوراتیو با طرحهای متنوع و خلاقانه از بهروزترین انواع اکسسوریهای تزیینی در خانه هستند که در رنگها و سبکهای گوناگون بافته میشوند و برای تکمیل دکوراسیونهای مدرن بسیار کاربرد دارند. همچنین رومیزی، روتختی، آویز گلدان، رویهی کوسن، پردههای تزیینی، کاورهای تزیینی شیشه، صندلی تابیهای معلق، روکش صندلیهای پاف، لوستر و دیوار کوبهای دریم کچر از دیگر اکسسوریهای تزیینی برای استفاده در دکوراسیون خانه است.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید با کمک هنر مکرومه بافی و استفاده از چارچوب چوبی، پارتیشن نیز میتوان ساخت. دستبندهای مارپیچ و ساده، گردنبندهای مرکب با صدف و استخوان، کیف و… از کاربردهای هنر مکرومه بافی در استایل شخصی است.
دیدگاهتان را بنویسید