هنر ویترای(نقاشی روی شیشه)
هنر ویترای (نقاشی روی شیشه)
بحرالفنون، بزرگترین و جامع ترین شبکه انتشار اموزش مجازی در زمینه رشته های هنری و مهارتی هست، که شما رو تا رسیدن به کسب درآمد همراهی میکند.
ویترای چیست؟
با استفاده از چندین ظروف شیشه ای ساده می توانیم وسایل تزئینی و دکوری جالبی ایجاد کنیم. در صورتی که نقاشی کردن هم بلد نباشید می توانید با استفاده از نقش های اطراف خود یک نقاشی زیبا بر روی شیشه ها رسم کنید. نقاشی های روی شیشه را ویترای می گویند، زیرا رنگ هایی که برای این نوع نقاشی استفاده می شود، ویترای نام دارد.
تاریخچه ویترای
مسجد نصیرالملک شیراز یکی از زیباترین مکان هایی است که در آن می توانیم شیشه های رنگی پنجره های سنتی را مشاهده کنیم؛ شیشه هایی که علاوه بر زیبایی و به نمایش گذاشتن تلالو نور و بلور، در نقش یک پرده برای جلوگیری از تابش مستقیم آفتاب به داخل نیز تاثیرگذار بوده اند. اما خاستگاه هنر تزیین و رنگ آمیزی شیشه را نمی توان ایران دانست. قبل از بروز این هنر در مساجد ایرانی، کلیساهای اروپایی با نقاشی هایی از حضرت مسیح و داستان های مذهبی، هنر نقاشی روی شیشه را به نمایش گذاشته اند.
در کوبا، شرق آسیا و بسیاری از نقاط دیگر جهان نیز می توان نشانه هایی از وجود این هنر یافت که گواه قدمت این هنر هزار ساله هستند.
انواع ویترای
1.سبک کلاسیک ویترای: نقش های مذهبی به کار رفته در کلیساها یا طرح های سنتی گل و مرغ و خاتون در هنر اصیل ایرانی، نمونه هایی از سبک کلاسیک یا سنتی نقاشی روی شیشه هستند.
2.ویترای به سبک مدرن
3.ویترای روی ظروف محدب: نوع دیگری از دسته بندی را می توان بر اساس جنس سطح پذیرای این هنر در نظر گرفت. اگرچه ویترای به عنوان هنری که روی شیشه پیاده سازی می شود شناخته می شود اما این روزها هنرمندان، خلاقیت خود را به شیشه ها محدود نکرده اند و سطوح مختلفی میزبان این سبک از نقاشی هستند.
4.ویترای روی سرامیک
5.ویترای روی سفال و چوب
6.ویترای روی آیینه
وسایل مورد نیاز نقاشی روی شیشه
– رنگ ویترای (که هم با پایه ی تینر و هم با پایه ی آب تولید شدند.)
– خمیر دورگیر ویترای
– پالت رنگ
– قلم مو ( نوع قلمو باید گرد باشد و شماره آن با توجه به ظرافت کار شما انتخاب شود.)
– تینر ( برای رقیق کردن و شست شوی قلم مو بعد از اتمام کار.)
– ظرف شیشه ای ( میتوانید از یک شیشه صاف استفاده کنید و بعد قاب بگیرید، یا روی پارچ و لیوان و شیشه های خالی سس، مربا، آینه و کاشی و … هر چیزی که مایل بودید، بکشید. حتی میتوانید اول روی طلق بی رنگ یا پلکسی شفاف امتحان کنید.)
– یک شی نوک تیز (برای اینکه حباب های رو رنگ را از بین ببرید وگرنه بعد از خشک شدن کار، دیده میشوند.)
روش کار :
مرحله اول (آماده سازی)
ابتدا سطح مورد نظر را برای از بین بردن چربی و گرد و خاک با کمی آب و صابون پاک کنید.
اگر طرحی که میخواهید روی ظرف کار کنید آماده هست، پرینت بگیرید و اگر طرح جدیدی توی ذهن دارید، آن را روی کاغذ پیاده کنید. میتوانید از الگو های خام ویترای هم استفاده کنید.
طرح مورد نظرتان را داخل ظرف بچسبانید، طوری که از بیرون ظرف قابل دیدن باشد. یا اگر شیشه مسطح هست طرح تان را زیر شیشه بچسبانید و با چسب نواری ثابت کنید.
مرحله دوم (رنگ آمیزی)
سپس با استفاده از خمیرهای دورگیر طرح را روی شیشه پیاده کنید و مطمئن شوید که طوری اینکار را انجام می دهید تا خط دور هر قسمت به طور کامل بسته شود، تا از خروج رنگ ها از سطوح و ترکیب آن ها با یکدیگر جلوگیری شود. سعی کنید میزان فشاری که روی تیوپ دورگیر وارد میکنید، یکنواخت باشد تا طرح یکسان دربیاید.
بعد از اینکه دورگیری کردید چند ساعت به کار استراحت بدهید تا خشک شود، سپس رنگ کردن را شروع کنید. دقت کنید که قبل از خشک شدن دورگیر اینکار را انجام ندهید.
(خشک شدن خمیر های دورگیر بین نیم ساعت تا یک ساعت طول میکشد.)
(فراموش نکنید، هیچ موقع بطری رنگ را تکان ندهید چون باعث تشکیل حباب در رنگ می شود.) یک مقدار از رنگ را روی پالت بریزید و با دقت شروع به رنگ کردن کنید. برای رقیق کردن رنگ می توانید از آب یا تینر (بسته به اینکه رنگ بر پایه ی کدام یک هست) استفاده کنید.
جهت رنگ کردن سطح از چه نوع قلم مویی باید استفاده کنم؟
قلم موهایی با موی مصنوعی و یا ترکیبی از طبیعی و مصنوعی و کاملا انعطاف پذیر برای این کار مناسب هستند. البته نوع قلم مو بستگی با سطح مورد نظر شما دارد، جهت رنگ کردن سطوح بزرگ تر می توانید از قلم موهای ابری در سایز های متفاوت و برای سطوح کوچک تر از قلم مو هایی با اشکال متفاوت (متناسب با اندازه و طرح مورد نظر) استفاده کنید.
مرحله سوم (خشک شدن و ثابت کردن رنگ)
بعد از اینکه مرحله رنگ آمیزی تمام شد، ۸ ساعت به کار دست نزنید تا رنگ ها کاملاً خشک شوند، در این مرحله بهتراست جسم را در اتاقی که هوای آن خشک و دور از گرد و غبار است، قرار دهید.
برای اینکه رنگ اکریلیک روی شیشه ثابت و قابل شستشو باشد. بهتراست رنگ را با چسب شیشه (glass medium) مخلوط کنید و با ابر به شکل ضربه ای به روی شیشه بزنید، یا رنگ اکرلیک را با ژل مات کن به نام فروستینگ ژل (frosting jeel) مخلوط کنید و استفاده کنید. برای ثابت شدن ویترای روی کارتان میتوانید از اسپری فیکساتور استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید