کچه دوزی
کچه دوزی
کچه دوزی یکی از هنرهای دستی بسیار جذاب و نزدیک به نمد دوزی است که تنها تفاوت آن با نمد دوزی در این است که در کچه دوزی الیاف کچه را سوزن میزنند وبا فشرده سازی آنرا بدست می آورند اما در نمد دوزی الیاف را با دست بهم فشرده می کنند. در سال های اخیر تولید الیاف از پشم به یک صنعت جهانی تبدیل شده است که هدف آن بسیار فراتر از ایجاد لباس های گران قیمت و فاخر بوسیله ی آن ها است. اصول ریسندگی و بافندگی پشم هنری است که ایرانیان توانسته اند در طول سالیان طولانی بدان دست پیدا کنند و با استفاده از آن اجناس پشمی با کیفیتی را ایجاد کنند.
کچه پارچه محکمی است که قدمتی طولانی دارد و قدیمی ترین شکل پارچه شناخته شده است و در بسیاری از نقاط جهان به عنوان ماده اولیه در صنعت پوشاک، کفش، فرش و حتی چادر استفاده می شود و حتی چادرهای سنتی یورد هم از همین کچه ها تولید می شوند.
با الیاف کچه می توان انواع حیوانات را شبیه به شکل طبیعی آن ها ساخت، زیرا الیاف کچه مانند پارچه یکدست نیستند به همین علت به راحتی می توان تفاوت رنگ ها و طیف آن را با الیاف های کچه به نمایش درآورد و حیوانات کچه ای زیبایی ساخت. همچنین از الیاف کچه برای کچه دوزی روی لباس ها به خصوص روی لباس های پشمی بسیار استفاده می شود زیرا الیاف کچه روی لباس جلوه بسیار زیباتری به لباس می دهد.
ایرانیان از زمان های بسیار دور از پشم در ایجاد منسوجات مختلف استفاده می کردند و آنقدر این هنر برای آن ها با ارزش و مفید بود که هرگز دست از آن نکشیدند و در عوض روز به روز آن را بهبود دادند تا نهایتا امروز به جایگاهی رسیدند که بسیاری از معاملات بین المللی آن ها در این زمینه انجام می شود. جالب است بدانید که امروزه هنر نمد دوزی و کچه دوزی به هنرهای پرطرفدار و پرکاربردی تبدیل شده اند که اکثر توریست ها و افرادی که به دنبال اجناس خاص و یونیک هستند به شدت به دنبال آن ها هستند.
پادری ها و زیر اندازهای نمدی که اکنون به عنوان صنایع دستی به فروش می رسند به روش کچه دوزی ساخته می شوند. یکی دیگر از تفاوت هایی که در کچه دوزی با نمد مالی هست، تنوع رنگ و جنس الیاف است. الیاف به کار رفته در هنر نمد مالی کاملا طبیعی و از پشم گوسفند است و کمتر از رنگ ها استفاده می شود.
اغلب کچه دوزی دارای ۲ روش رایج است و با آن به الیاف کچه حالت دلخواه داده می شود یکی استفاده از سوزن های مخصوص کچه دوزی و سوزن زدن به الیاف کچه برای فرم دادن به آن و دیگری استفاده از محلول آب و صابون و فشرده کردن الیاف کچه. هر یک از این دو روش کابردهای خود را دارد. در واقع نمد مالی روش دوم کچه کاری است.
هنر کچه دوزی نسبت به برخی از هنرهای مشابه این است که کچه کاری یک هنر کاربردی و البته همخوان با طبیعت است زیرا از الیاف طبیعی برای ساخت محصولات کچه استفاده می شود و از آن جهت کاربری است که با آن می توان انواع پالتوها و تن پوش های زمستانی را ساخت و به تن کرد و صرفا یک هنر برای سرگرمی نیست.
ابزارهای مورد نیاز هنر کچه دوزی :
سوزن کچه :
اولین ابزار برای کار، سوزن مخصوص کچه دوزی است که با سوزن های معمولی متفاوت است و بر روی خود یک سری حفره و برآمدگی هایی دارد که با ایجاد ضربه های مداوم بر روی الیاف پشمی موهری باعث فشرده شدن آن می شود.
این سوزن ها بسته به سایز کاری که می خواهید تهیه کنید متفاوت است. دقت کنید که سوزن های ظریف برای کارهای ظریف بهتر است.
پانچ :
دستگاه هایی نیز هستند که از چند سوزن یک جا استفاده شده که برای کارهای بزرگتر استفاده می شود و باعث بالا رفتن سرعت کار می شود که به آنها پانچ می گویند.
فرچه :
ابزار مورد نیاز بعدی فرچه است. که شما می توانید از یک ابر یا فوم فشرده هم برای این کار استفاده کنید. از فرچه به عنوان زیر کار استفاده می شود. به این صورت که الیاف را مستقیم و یا با واسطه پارچه ای که قصد دارید روی آن کچه کاری انجام بدهید، بر روی فرچه گذاشته و با استفاده از سوزن بر روی آن ضربه بزنید.
الیاف پشمی :
برای شروع کار شما به الیاف پشمی احتیاج دارید. این الیاف در رنگ های مختلف در بازار موجود هستند و در دو نوع طبیعی و مصنوعی ارائه می شوند.
دیدگاهتان را بنویسید