کالیگرافی چیست؟
کالیگرافی چیست؟
کالیگرافی یا خوشنویسی یکی از انواع هنر است که پس از به وجود آمدن خط وارد دنیای ما شد و آن را دگرگون کرد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با این هنر منحصربهفرد آشنا شوید.
واژهی کالیگرافی (Calligraphy) به معنای هنر زیبانویسی است. این واژه ریشهی یونانی دارد و از دو بخش کالوس (kallos) به معنی زیبا و گرافاین (graphein) به معنی نوشتن تشکیل شده است. واژهی کالیگرافی به دانش درستنویسی شکل کلمات نیز گفته میشود.
کالیگرافی بیش از ۳هزار سال قدمت دارد. شاید بتوان تولد این هنر را با برخورد اولین جوهر به کاغذ پوستی مصادف دانست. بسیاری اولین کالیگرافی را متعلق به چینیها میدانند و بسیاری دیگر معتقدند که رومیها مخترع این سبک نوشتاری بودهاند.
با این وجود در یک مورد توافق وجود دارد و آن هم این است که کالیگرافی در اواسط قرن پانزدهم و پس از ورود صنعت چاپ به اروپا به صورت مجزا مورد استفاده قرار گرفت. در واقع در این دوران، بین دست نوشتههای معمولی و سبکهای خاص نوشتاری تمایز ایجاد شد.
کالیگرافی یا خوشنویسی، نوعی هنر بصری است که با نوشتار در ارتباط است. حروف و کلمات در کالیگرافی به کمک ابزارهای سر پهن یا قلممو بهشکلی هنرمندانه روی کاغذ میآیند. به بیان دیگر، کالیگرافی هنر نوشتن حروف و کلمات، به شیوهای ابرازگر، هماهنگ و ماهرانه است.
کالیگرافی مدرن طیف وسیعی از شکلهای نوشتاری را در بر میگیرد. این طیف از خطنوشتههای کاربردی تا طراحیهای هنری را که بعضا کلمات در آنها خوانا نیستند را در برمیگیرد. کالیگرافی کلاسیک از تایپوگرافی و دستخط غیر کلاسیک متفاوت است اما میتواند هردوی اینها را شامل شود.
سبکهای کالیگرافی
کالیگرافی دارای انواع گوناگونی است. هر یک از سبکهای نوشتاری مورد استفاده در کالیگرافی، به نقطهی خاصی از دنیا تعلق دارند. در ادامه چند مورد از مشهورترین سبکهای کالیگرافی را برایتان معرفی خواهیم کرد:
خوشنویسی غربی: در خوشنویسی یا کالیگرافی به سبک غربی، معمولا از قلم شیب برای نوشتن کلمات استفاده میشود. سری قلم شیب بسته به نوع خط انتخابی متفاوت است. خط کارولینگین (Carolingian)، خط انگلیسی، خط ایتالیک (Italic) و خط رومی (Roman) از انواع خطوط مورداستفاده در این سبک از خوشنویسی هستند.
خوشنویسی اسلامی (عربی): خوشنویسی اسلامی که با نام خوشنویسی عربی نیز شناخته میشود، متفاوتترین نوع کالیگرافی است. این سبک از کالیگرافی که با هنر اسلامی منطبق است، نوعی حالت معنوی در کلمات ایجاد میکنند. مسلمانان از این کالیگرافی برای نوشتن قرآن کمک گرفتهاند. از معروفترین خطوط این سبک میتوان به خط کوفی و خط نسخ اشاره کرد.
خوشنویسی شرقی: ابزار خوشنویسی به سبک شرقی، به «چهار گنجینهی یادگیری» معروف هستند. این چهار گنجینه عبارتنداز قلممو، جوهر، کاغذ و جوهردان. تنوع خطوط در کالیگرافی شرقی به نوع و اندازهی قلممو بستگی دارد.
خط کایشو (Kaishu): یکی از خطوط سنتی مورد استفاده در این سبک است که در عین سادگی و خوانایی، زیبایی بسیار چشمگیری دارد. کالیگرافی شرقی، تاکید بسیاری بر ظاهر حروف دارد و به نظر میرسد که همین موضوع به نوشتههای شرقی جان بخشیده است.
کاربرد کالیگرافی
این روزها تقریبا میتوان در هر نقطهای از شهر اثری از کالیگرافی مشاهده کرد. کلاسهای خوشنویسی جزو کلاسهایی هستند که همیشه مورداستقبال قرار میگیرند.
با کاربرد کالیگرافی در دنیای امروز آشنا شوید :
– بیان هرچه بهتر خود: هیچ چیزی به اندازهی استفاده از خط خوب نمیتواند روی سایرین تاثیر بگذارد. هنگامی که از کالیگرافی در کارهای گوناگونی همچون نوشتن رزومهی کاری یا سایر مواردی که در آن نیاز به ابراز خودتان دارید، استفاده میکنید، توجه بیشتری دریافت میکنید.
خط خوب شما این پیغام را به اطرافیانتان ارسال میکند که شما فردی منظم و قابل اعتماد هستید. بنابراین احتمال اینکه به واسطهی استفاده از کالیگرافی شغل رویاهایتان را به دست آورید بسیار بالاست.
– کسب درآمد: یکی از ویژگیهای جالب کالیگرافی این است که شما میتوانید استعداد خود را در این زمینه تبدیل به پول کنید. کسبوکارهای بسیاری هستند که به هنر شما نیاز دارند و از آن برای انجام طراحیهای مرتبط با کسبوکارشان کمک میگیرند. از سوی دیگر، بسیاری از افراد نیز تمایل دارند این هنر را یاد بگیرند؛ پس به یک معلم خطاطی مجرب نیاز دارند.
– متمایزسازی کسبوکار: همانطور که در بخش قبل به آن اشاره کردیم بسیاری از کسبوکارها به کالیگرافی نیاز دارند. کالیگرافی به کسبوکارها کمک میکند که در بین رقبای خود متمایز شوند. بسیاری از کسبوکارها برای طراحی لوگو، کارتهای هدیه و خوشآمدگویی و حتی دکوراسیون فروشگاهشان از کالیگرافی استفاده میکنند.
– ایجاد حس خاص بودن در افراد: ما در عصر ارتباطات زندگی میکنیم و داشتن روابط اجتماعی حرف اول را میزند. هنگامی برای نوشتن مطلبی هر چند کوچک وقت صرف میکنیم و آن را با حروف زیبا میآراییم، این پیام را به مخاطب خود منتقل می کنیم که فردی ارزشمند و خاص است. حتی خارج از فضای مجازی، نوشتن نامهای که با خط خوش نوشته شده باشد، باعث میشود تا مخاطبین ما خود را متمایز از سایرین در نظر بگیرند.
ساخت کارت پستال و هدایای خاص: کالیگرافی بیشترین کاربرد را در ساخت کارت پستال و کارتهای هدیه دارد. علاوه بر کسب و کارهایی که این کارتها را تولید میکنند، بسیاری از افراد خلاق نیز برای هدیه دادن به دوستان و نزدیکانشان از این هنر استفاده میکنند.
به عنوان مثال یکی از هنرهایی که امروزه به خصوص در شبکههای اجتماعی بسیار مورد توجه قرار گرفته، طراحی انواع تابلوهای دکوراتیو با تکیه بر هنر کالیگرافی در فتوشاپ است. بعضی از این تابلوها فقط با ترکیب متنها خلق میشوند و بعضی دیگر با تضاویر دیجیتالی ادغام شده و یک تصویر چشمنواز را میسازند.
کالیگرافی در برندسازی
این روزها کسبوکارهای بیشتری به استفاده از کالیگرافی در هویت برند خود روی آوردهاند. کالیگرافی ورای زیبایی این پیام را به مصرفکنندگان منتقل میکند که کسبوکار شما تمایل دارد وقت و انرژی بیشتری برای مشتریانش صرف کند.
با وجود اینکه طراحی کالیگرافی لوگوی برند یا کارت ویزیت کسبوکار، وقت زیادی از شما میگیرد، اما خطوط خلق شده توسط انسان آن هم در دنیای ماشینی امروز ارزش زیادی برای مشتریانتان خلق خواهد کرد.
گاهی استفاده از کالیگرافی در طراحی لوگو، بهتر از هر طرح و نقش دیگری هدف و پیام برند را منتقل میکند. برای مثال برای کسب وکاری با سبک کلاسیک، چه چیزی بهتر از خوشنویسی نام برند به خط کلاسیک، حس و حال فضای این کسبوکار راه به مخاطب منقل خواهد کرد؟
استفاده از کالیگرافی برای کسبوکارهایی که به فروش محصولات دستساز مشغولند، ایدهای فوقالعاده است. وجود دست خط زیبای صاحب کسبوکار روی محصولات، ماهیت دستساز بودن آنها را چندین برابر به مخاطبین نشان خواهد داد.
نمونههای کالیگرافی در کسبوکار
اولین نمونه از استفادهی موفق از کالیگرافی در طراحی لوگو مربوط به لوگوی شرکت کوکا کولا (Coca-Cola) است. فونت استفاده شده در طراحی این لوگو، خط دستنوشتهی کلاسیک است.
این خط در دههی هشتاد میلادی، یعنی دههی ساخت این کمپانی مرسوم بود. با اینکه لوگوی کوکا کولا تا به امروز تغییراتی جزئی داشته، اما از طرح اصلی خود دور نشده است. این کالیگرافی اصالت و قدمت برند کوکا کولا را به مخاطب نشان میدهد.
برند داو (Dove) نیز در لوگوی خود از کالیگرافی کلاسیک استفاده کرده است. خطوط نرم و ظریف کلمهی داو که به معنای کبوتر است، در کنار شمایل پرنده، لطافت و ظرافت را به بیننده منتقل میکنند. از سوی دیگر استفاده از خط کلاسیک قدمت این برند را که سالهاست به تولید لوازم آرایشی و بهداشتی زنانه مشغول است، به نمایش میگذارد.
دیدگاهتان را بنویسید