هنر نگارگری
هنر نگارگری
نگارگری ایرانی (به انگلیسی: Persian Miniature) به نوعی نقاشی ظریف و ریزنقش ایران گفته میشود که در گذشته بیشتر برای کتابآرایی ادبی، علمی و پزشکی و یا به گونه جداگانه (مرقع) ساخته میشده است. و امروزه از محدودهی کتابآرایی فراتر رفته است. نام کاملی که همه بخشها را در بر بگیرد “نقاشی ایرانی” (به انگلیسی: Persian Painting) است. نگارگری ایرانی نوعی مینیاتور است. پس از آشنایی غرب با هنر نگارگری شرقی از روی همانندی در اندازه، غربیان واژه مینیاتور را برای نگارگریهای ایرانی نیز به کار بردند.
نگارگری ایرانی در بنیاد فلسفی و زیباشناختی با مینیاتورهای چین و ژاپن و از نگاه فنی با مینیاتورهای اروپا جدایی دارد و تنها از دید اندازه و کوچکی با آنها یکی است. هنر نگارگری ایرانی اسلامی از ( سده چهاردهم میلادی، هشتم هجری)تا (سده هفدهم میلادی، یازدهم هجری) شکوفایی نمایان داشت؛ ولی نقش و نگارهای به جای مانده از دوران پیش از اسلام تا زمان حمله مغولان، و همچنین کارهای دیوارنگاری، پردهنگاری، قلمداننگاری و مانند آن در سدههای نزدیکتر نیز نمودهایی دیگر اما کمتر شناختهشده از نقاشی ایرانی بهشمار میآیند.
پیشینه نگارگری
دستمایههای آراستن که از نگارگری ایرانی به یادگار مانده، پیشینه دیرینهای در هنرهای ایران دارند. چنانچه در دوره پیشاتاریخی نخستین کارهایی که بتوان نام نقاشی بر آنها نهاد، در غار دوشه لرستان به گونه ای چکیده به نمایش کشیده میشد و یا در سنگتراشیهای دورهی هخامنشیان شیوه ای آرمانی و اندیشه گرا هست که در نگارگریهای ایرانی اسلامی هم دنبال میشود. با اینکه گواه کمی از نگاره های دیواری در ایران در دسترس است، میدانیم نگاره دیواری آمیخته با گچبری، از دوره اشکانیان در ایران کاربردی شد و در دوره ساسانی در جاهایی مانند کوه خواجه، و پنجکنت سمرقند در آسیای میانه به اوج خود رسید.
داستان پردازی، رنگارنگی و شیوه نمایش پیکره ها (فیگورها) در نگاره های دیواری، به خوبی در نگارگری سدههای آینده ردیابی پذیر است. مانی که نگارگری اشکانی بود و بر شیوه های نقاشی ایرانی در دوره خودش به خوبی تسلط داشت، به ترکستان شرقی که ترکان اویغوری حکومت میکردند مهاجرت و معروفترین اثر خود، یعنی کتاب ارژنگ را تصویرسازی کرد. در کتاب ارژنگ، عناصر ایرانی با عناصر بومی چینی دوره تانگ تلفیق و سبک خالصی به وجود آمد که بنا بر عقیده برخی پژوهشگران، نقاشی مانوی پایه و اساس نگارگری ایرانی اسلامی را به وجود آوردهاست.
آثار نگارگری بیشتر بر سطوح تخت مشاهده میشود. اگر چه این هنر با گستردگی فراوان بر سطح آثار متنوع صنایعدستی به کار میرود. نمونههای آن عبارتاند از: تابلوهای نگارگری، دیوارنگاری، کاشی، سفالهای لعابی، ظروف مینایی و زیورآلات نگارگری از جمله دستنبد، گردنبد، گوشواره و غیره که در فروشگاه پرنون موجود میباشد.
مراحل تولید نگارگری
- پس از اجرای کامل طرح خیالی، آن را بر زمینهی انتخابی انتقال میدهند.
- قلمگیری اولیه انجام میدهند.
- اجزای مختلف طرح را با رنگهای جسمی یا روحی رنگآمیزی میکنند.
- قسمتهایی از نقشها را با رنگهای روحی مناسب، ساخت و ساز (پرداز) میکنند.
- جدولکشی را انجام میدهند.
مکاتب نگارگری
شیوههای نامگذاری مکاتب نگارگری ایرانی بر اساس مرکزیت امپراتوری حاکم بر کشور انجام شدهاست، یعنی هر جا که محل تمرکز قدرت و تجمع ثروت بوده و مقر حکومت کشور محسوب میگردیدهاست، هنرمندان از گوشه و کنار، به میل و رغبت یا به اکراه و اجبار، به آن جا میآمدند. این شیوه نامگذاری و تقسیمبندی مکاتب نگارگری ایرانی را محققان غربی رایج کردهاند که در پژوهشهای ایرانی هم کم و بیش معمول شدهاست.
- مکتب بغداد یا (عباسی)
- مکتب سلجوقی
- مکتب تبریز اول (یا ایلخانی (مغول))
- مکتب شیراز اول
- مکتب جلایری
- مکتب شیراز دوم
- مکتب هرات
- مکتب بخارا
- مکتب تبریز دوم
- مکتب قزوین
- مکتب اصفهان
- مکتب قاجار
دیدگاهتان را بنویسید